Λάρνακα

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λάρνακα
Index2.jpg
Λάρνακα
Γεωγραφικά Στοιχεία
Συντεταγμένες 34°54'04.9"N 33°37'12.8"E
Τοπική αυτοδιοίκηση
Πληθυσμός 72000
Ιστοσελίδα
Λάρνακα

Η Λάρνακα είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Κύπρου που κατοικείται πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή σαν Κίτιο. Η σημερινή Λάρνακα βρίσκεται κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Ιστορία

Η νεώτερη ιστορία της πόλης άρχισε μετά την ερήμωση του αρχαίου Κιτίου, στον τελευταίο αιώνα της Φραγκοκρατίας, όντας συνέχεια της ιστορίας εκείνου. Κτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, αλλά προς το εσωτερικό, ένα περίπου μίλι από τη θάλασσα. Μετά την παρακμή του λιμανιού της μεσαιωνικής Αμμοχώστου τον 15ο αιώνα αλλά κυρίως από τις τελευταίες δεκαετίας της Ενετοκρατίας τον 16ος αιώνα και μετά, η Λάρνακα, έγινε το κυριότερο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι της Κύπρου.

Αξιοθέατα

  • Το Κάστρο της Λάρνακας

Το Κάστρο της Λάρνακας στο νοτιοδυτικό άκρο του παραλιακού μετώπου της και πολύ κοντά στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου και του Μεγάλου Τζαμιού είναι οθωμανικό κτίσμα του 1625 πάνω σε παλαιότερο αμυντικό έργο του 14ου αιώνα.

  • Οι “Καμάρες”

Οι Καμάρες είναι το πιο γνωστό τμήμα του παλαιού υδραγωγείου της Λάρνακας, το οποίο κατασκευάστηκε γύρω στο 1745, με δωρεά του Αμπού Μπεκίρ Πασά ―πράξη κοινής ωφέλειας εντελώς ασυνήθιστη από τούρκο αξιωματούχο κατά την οθωμανική περίοδο. Σήμερα παίρνει το όνομά της από το χαρακτηριστικό αυτό κτίσμα ολόκληρη συνοικία της γύρω περιοχής.

  • Αλυκή Λάρνακας

Τουρισμός

Η Λάρνακα αναδείχθηκε κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 κι αποτελεί τουριστικά μια ιδιάζουσα περίπτωση. Μέχρι τότε, η μικρή παραθαλάσσια πόλη ζούσε στη σκιά των δύο μεγαλύτερων τουριστικών κέντρων της Κύπρου, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Στη συνέχεια ωστόσο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις άρχισε σιγά-σιγά να μετατρέπεται σ' ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου. Άρχισαν να κτίζονται στη Λάρνακα ξενοδοχειακές μονάδες και ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Μετά το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας κτίστηκε το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, το οποίο εξελίχθηκε στη σημαντικότερη αεροπορική πύλη της ελεύθερης Κύπρου.

Πηγές