Λευκωσία

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρότυπο:Town


Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου.

Γενικά

Η Λευκωσία (τουρκικά: Lefkoşa) είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Η Λευκωσία χωρίζεται με μια "Πράσινη γραμμή" (Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός) για να χωρίσει τις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας. Το όνομα της το πήρε από την πράσινη γραμμή που σχεδιάστηκε στο χάρτη της Κύπρου το 1963 για να ξεχωρίσει ο ελληνικός από τον τούρκικο τομέα. Η γραμμή διασχίζει όλη την Κύπρο. Εφαπτόμενη στην πράσινη γραμμή είναι η νεκρή ζώνη, η οποία έχει παραχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τη διατήρηση του status quo το οποίο έχει προκύψει από την εισβολή της Τουρκίας το 1974.

Η πόλη έχει ψηλό βιοτικό επίπεδο, με 5 πανεπιστήμια, μέσα σε αυτά το Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι μέσα στα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Εδώ βρίσκεται το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Κύπρου. Αρκετές από αυτές τις βιομηχανίες παράγουν ρουχισμό, δερμάτινα, κεραμικά, πλαστικά προϊόντα κλπ. Ακόμη έχειμετατραπεί σε κέντρο υπηρεσιών προσφέροντας χρηματοοικονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.


Διοίκηση

Το Προεδρικό Μέγαρο Η Λευκωσία τόσο από γεωγραφικής πλευράς, όσο συγκοινωνιακής και οικονομικής, ήταν πάντα το κέντρο της Κύπρου γι'αυτό και μετά έγινε η πρωτεύουσα της Κύπρου.

Πολιτική

Δήμος Το Δημαρχείο είναι κτισμένο πάνω στον προμαχώνα Ντ'Αβίλα, δίπλα από την Πλατεία Ελευθερίας. Ο δήμαρχος τώρα είναι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Προηγούμενοι δήμαρχοι υπήρξαν η Ελένη Μαύρου, ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ενώ παλαιότερα υπήρξε ο Λέλλος Δημητριάδης.

Κυβέρνηση Στη Λευκωσία βρίσκονται όλα τα υπουργεία, η Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο. Νότια της πρωτεύουσας βρίσκεται το Προεδρικό Μέγαρο όπου μένει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Επί αποικιοκρατίας έμενε ο Άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου.

Εκκλησιαστική Mέσα από τα Ενετικά Τείχη, υπάρχει το Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Η Λευκωσία, ανήκει εκκλησιαστικά στην περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

Ιστορία

Με το αρχαίο της όνομα, Λήδρα, η Λευκωσία ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου όπου κυριεύτηκε στην πορεία από Φράγκους, Ενετούς, Οθωμανούς και Βρετανούς. To 1192 ήταν η έδρα των φράγκων βασιλέων της Κύπρου, μετά το 1489 πέρασε στους Ενετούς και μετά στους Τούρκους 1570. Το χαρακτηριστικότερο μέρος της Λευκωσίας είναι τα Ενετικά Τείχη, όπου οι προμαχώνες και οι πύλες αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα. Από το 1963 και μετά το βόρειο μέρος, όπου βρίσκεται η τουρκική συνοικία της πόλης, αποτέλεσε θύλακο διαμονής των Τουρκοκυπρίων.Οι τούρκοι κρατάνε το μισό μέρος της Κύπρου έτσι την καθιστούν την μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Αρχαίοι χρόνοι Η πόλη ήταν ένα από τα δώδεκα βασίλεια της αρχαίας Κύπρου που είχαν ιδρυθεί από τους Αχαιούς (αρχαίοι Λέδροι). Πηγές λένε ότι ο οικισμός των Λέδρων ήταν μικρός και άσημος με γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα. Ίχνη της αρχαίας πόλης,βρέθηκαν στην συνοικία Αγίας Παρασκευής. Το βασίλειο των αρχαίων Λεδρών διαλύθηκε νωρίς με μόνο γνωστό βασιλιά τον Ονασαγόρα.

Η πόλη, επειδή βρισκόταν στο εσωτερικό του νησιού και όχι στα παράλια, δεν γνώρισε την αλματώδη ανάπτυξη και ακμή άλλων αρχαίων κυπριακών πόλεων που οφειλόταν κυρίως στο εμπόριο.

Ιστορικοί χρόνοι Τον 4ο μ.Χ. αιώνα με όνομα Επισκοπή Λήδρας, ήταν επισκοπική έδρα με επίσκοπο τον Άγιο Τριφύλλιο. Σήμερα, η Επισκοπή Λήδρας δεν βρίσκεται στη Λευκωσία εφόσον δεν έχει επισκοπική περιφέρεια, και ο Επίσκοπος της είναι Τιτουλάριος.

Πρωτεύουσα έγινε την βυζαντινή εποχή, όταν οι Άραβες το 647 κατέστρεψαν τη μέχρι τότε πρωτεύουσα του νησιού Σαλαμίνα.

Μέση ιστορία Βυζαντινή Εποχή Tα βυζαντινά χρόνια η πόλη αναφέρεται με 3 ονομασίες: ως Λευκουσία (ίσως από το Λευκή Περιουσία), ως Καλληνίκησις, και ως πόλη των Λευκών Θεών. Μετά την απαλλαγή της Κύπρου από τους άραβες και με την ένταξη της στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Λευκωσία έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου (965). Τότε οι Βυζαντινοί μετέφεραν την έδρα της διοίκησης στη Λευκωσία, στο κέντρο περίπου της Κύπρου, κυρίως για λόγους περισσότερης ασφάλειας από επιδρομές που συχνά έπλητταν τις παραλιακές περιοχές του νησιού. Έκτοτε, και ως σήμερα, παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου.

Η Κύπρος πέρασε στα χέρια πολλών κατακτητών. Το 1191, καταλήφθηκε από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, όπου την πούλησε στους Ναΐτες ιππότες που εγκατέστησαν τη διοίκησή τους στη Λευκωσία. Το 1192 οι κάτοικοι της πόλης εξεγέρθηκαν κατά των Ναϊτών, αλλά κατεσφάγησαν. Η Κύπρος επέστρεψε πίσω στον Ριχάρδο, και την πούλησε στο Γάλλο ευγενή Γκι ντε Λουζινιάν.

Φραγκοκρατία, Ενετοκρατία Η περίοδος της Φραγκοκρατίας ξεκίνησε το 1192 και διέρκησε μέχρι το 1489. Κατά το διάστημα αυτό, η Λευκωσία ήταν η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Κύπρου, έδρα των Λουζινιάν βασιλέων του νησιού, της Λατινικής Εκκλησίας και της φράγκικης διοίκησης. Η πόλη άρχισε να αναπτύσεται με το κτίσιμο των τειχών της πόλης, πολλά οικοδομήματα, μέσα σε αυτά ο σωζόμενος μεγάλος γοτθικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας (Σελιμιγιέ τζαμί).Οι τάφοι των Λουζινιανών βασιλιάδων βρίσκονταν στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Το 1374 η Λευκωσία καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γενουάτες, ενώ το 1426 καταλήφθηκε και πολιορκήθηκε από τους Σαρακηνούς (Μαμελούκους της Αιγύπτου). Η Βενετία κατέκτησε την Κύπρο το 1489. Το 1567, οι Βενετοί έκτισαν νέες οχυρώσεις, αυτές που σώζονται ως σήμερα, αλλά γκρέμισαν πολλά σημαντικά οικοδομήματα, όπως το βασιλικό ανάκτορο, εκκλησίες και μοναστήρια, τόσο των Ορθοδόξων όσο και των Λατίνων.

Τουρκοκρατία

Το 1570 η Λευκωσία πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους που είχαν εισβάλει στην Κύπρο. Η άμυνα των Βενετών ήταν προβληματική, αλλά η πόλη άντεξε μια σκληρή πολιορκία για 40 ημέρες, μέχρι την πτώση της στις 9 Σεπτεμβρίου 1570. Τότε γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφή όταν ο Σελήμ ο Β' κατέλαβε την πόλη και έσφαξε 20.000 κατοίκους. Το 1821, στην πλατεία, μπροστά στο σεράι του Τούρκου πασά, καρατομήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός κι οι πρόκριτοι της πόλης.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1570- 1878), η Λευκωσία παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου, αλλά γνώρισε την παρακμή (όπως και ολόκληρη η Κύπρος άλλωστε) και κατέληξε να είναι μια μικρή και άσημη πόλη, κλεισμένη στα ψηλά της τείχη.

Αγγλοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άγαλμα της Ελευθερίας συμβολίζει τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία από τη Βρετανία Άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Άγγλους, το 1878. Στα χρόνια της αγγλικής κατοχής υπήρξε έδρα του Άγγλου αρμοστή. Το 1905 αρχίζει να λειτουργεί ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος που ένωνε τη Λευκωσία με τη Μόρφου και την Ευρύχου (στα δυτικά) και την Αμμόχωστο (στα ανατολικά). Μεγάλη όμως ακμή άρχισε να γνωρίζει μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, το 1960, οπότε και έγινε πρωτεύουσα του κράτους. Ωστόσο η πόλη συνέχισε να είναι διαχωρισμένη σε δύο τομείς, τον ελληνικό και τον τουρκικό. Λόγω των διακοινοτικών ταραχών, που άρχισαν τα Χριστούγεννα του 1963, η πόλη μοιράστηκε σε ελληνικό και σε τουρκικό τμήμα. Κατά την τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974 δέχτηκε τρομαχτικές καταστροφές. Μετά το 1974, εξακολούθησε να είναι μοιρασμένη και σήμερα είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που εξακολουθεί να είναι χωρισμένη στα δύο.

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Θέα της Λευκωσίας

Η πλατεία του Δημαρχείου Λευκωσίας κατα την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης. Πριν από τον Ιούλιο του 1974 είχε πληθυσμό που ξεπερνούσε τις 55.000 μαζί με τα προάστια, από τα οποία τα 4/5 περίπου ήταν Ε/Κ. Είναι όμορφη πόλη και το νέο τμήμα της έχει άριστη ρυμοτομία. Περιβάλλεται από τα ερείπια του βενετικού κάστρου, που στη θέση της τάφρου του υπάρχει ένα θαυμάσιο άλσος. Έχει 11 μεγάλες εκκλησίες και τα τεμένη που υπάρχουν είναι μεσαιωνικές εκκλησίες που μετατράπηκαν από τους Τούρκους κατακτητές σε μωαμεθανικούς ναούς.

Είναι η έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και διαθέτει το περίφημο Παγκύπριο Γυμνάσιο, που ιδρύθηκε το 1812 από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό κι έβγαλε τόσους ήρωες μαθητές στα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Είναι επίσης έδρα της τράπεζας της Κύπρου κι έχει πολλά υποκαταστήματα ξένων κι ελληνικών τραπεζών. Στολίζεται από το νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο βυζαντινού ρυθμού, που δέχτηκε καταστροφή κατά τις τραγικές ημέρες του Ιουλίου του 1974, το μουσείο λαϊκής τέχνης, το αρχαιολογικό μουσείο της Κύπρου, τη Σεβέρειο βιβλιοθήκη, το κτίριο της Βουλής, το Προεδρικό Μέγαρο το οποίο ήταν το κυβερνείο του Άγγλου κυβερνήτη κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, κι άλλα νεόδμητα κτίρια. Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας ήταν κόμβος για τις αεροπορικές συγκοινωνίες της Μ. Ανατολής.

Η Λευκωσία είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, της μεγαλύτερης του νησιού που έχει πληθυσμό 338.000 κατ.

Τουρκική εισβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 η Λευκωσία προέβαλε σημαντική αντίσταση κατά των Τούρκων εισβολέων, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να περάσουν στο νότιο τμήμα της πόλης. Κατά την επιδρομή και τις μάχες που ακολούθησαν, στη Λευκωσία καταστράφηκαν πολλά κτίρια, νοσοκομεία, καθώς επίσης και το αεροδρόμιο από το συνεχή βομβαρδισμό των τουρκικών αεροπλάνων.

Σήμερα η Πράσινη Γραμμή αποτελεί το σύνορο μεταξύ της τουρκοκρατούμενης Κύπρου και της ελεύθερης. Επίσης η Πράσινη Γραμμή αποτελεί και τόπο στάθμευσης της ειρηνευτικής δυνάμεως του Ο.Η.Ε.

Οικονομία

Η Λευκωσία είναι σημαντικός οικονομικός πόλος, με πολλά καταστήματα, τρία σύγχρονα εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και κέντρα ψυχαγωγίας. Η Λευκωσία κατατάσσεται διεθνώς ως η πλουσιότερη, σε κατά κεφαλήν εισόδημα, πόλη της Ανατολικής Μεσογείου και η δέκατη πλουσιότερη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη.[4]

Η πόλη φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία 5 κυπριακών τραπεζών. Υπάρχουν πάνω από 15 ξενοδοχεία στην επαρχία Λευκωσίας. Η πόλη κατατάσσεται το 185ο πιο ακριβό μέρος στον κόσμο από 300 διεθνείς τοποθεσίες. Η πόλη είναι ένα εμπορικό κέντρο και κατασκευάζει υφάσματα, δερμάτινα, κεραμικά, πλαστικά και άλλα προϊόντα. Πολλά ορυχεία χαλκού βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η Λευκωσία αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τεσσάρων άλλων πανεπιστημίων .[5] Οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν τα κεντρικά γραφεία τους στη Λευκωσία.[6]

Πολιτισμός

Το Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας. Είναι το Μουσείο με την πλουσιότερη και μεγαλύτερη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο. Η συλλογή αποτελείται αποκλειστικά από αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο νησί. Τα εκθέματα έχουν αποθηκευτεί έξω από τα τείχη της Λευκωσίας μετά από την ίδρυση του μουσείου το 1882 κάτω από τη βρετανική διοίκηση. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ή αλλιώς Εθνογραφικό Μουσείο της Λευκωσίας φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή των εθνογραφικών αντικειμένων στη χώρα, η οποία περιλαμβάνει φορεσιές, κεραμικά, δαντέλες, μεταλλοτεχνίες, ξυλογλυπτική και ζωγραφική. Η Λευκωσία φιλοξενεί ενα μεγάλο αριθμό από αίθουσες τέχνης. Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας συνεργάζεται με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που άνοιξε τον Ιανουάριο του 1994 και βρίσκεται στον παλαιό ηλεκρικό σταθμό.Τον παλαιό ηλεκτρικό σταθμό δώρισε απλόχερα στο Δήμο Λευκωσίας η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρος. Η πόλη φιλοξένησε το διαγωνισμό της Μις Υφήλιος 2000, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ελευθερία

Αθλητισμός

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Το Ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Κύπρο, και η Λευκωσία αποτελεί την έδρα των δύο μεγάλων ομάδων του νησιού, του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας αλλά και του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Λευκωσίας και των προαστίων της.

Τένις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γήπεδα τένις στο κέντρο της Λευκωσίας Η Λευκωσία διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό ακαδημιών τένις. Η ζήτηση για γήπεδα τένις αυξήθηκε ραγδαία λόγω των πρόσφατων επιτυχιών του Κύπριου τενίστα Μάρκου Παγδατή.

Άλλα αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Η Λευκωσία είναι επίσης η έδρα για πολλούς συλλόγους της Καλαθοσφαίρισης, Ομάδας Χειροσφαίρισης και σε άλλα αθλήματα.

Χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γήπεδα καλαθόσφαιρας στην περιοχή Καϊμακλίου Λευκωσία έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα του νησιού. Το Νεο Γ.Σ.Π. είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο της Κύπρου, με χωρητικότητα 23.400 και αποτελεί την έδρα της Εθνικής Κύπρου. Το άλλο μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Λευκωσία είναι Μακάριο Στάδιο με χωρητικότητα 16.000.

Το στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι το μεγαλύτερο γήπεδο μπάσκετ στην Κύπρο, με χωρητικότητα 6.500 θέσεων και είναι η έδρα της εθνικής ομάδας μπάσκετ. Το Λευκόθεο κλειστό στάδιο είναι το γήπεδο βόλεϊ για τον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια.

Διεθνών και Ευρωπαϊκών εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Λευκωσία φιλοξένησε το 2000 ISSF World Cup Final γυρίσματα εκδηλώσεις για την καραμπίνα. Επίσης, η πόλη φιλοξένησε παράλληλα δύο εκδηλώσεις μπάσκετ? Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σαπόρτα το 1997 και το 2005 FIBA Ευρώπη Ολ Σταρ Γκέιμ στην Ελευθερία Κλειστό Γυμναστήριο. Μια άλλη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία ήταν οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης το 1989 και το 2009.

Μεταφορές

Μεταξύ του 1905 και 1951, η Λευκωσία φιλοξενούσε σιδηροδρομικά τρένα.

Οι αυτοκινητόδρομοι συνδέουν τη Λευκωσία με τις υπόλοιπες μεγάλες αστικές περιοχές της Κύπρου. Ο αυτοκινητόδρομος Α1 συνδέει τη Λευκωσία με τη Λεμεσσό και έπειτα ο A6 λειτουργεί ως μετάβαση από τη Λεμεσό προς την Πάφο. Ο αυτοκινητόδρομος Α2 συνδέει τη Λευκωσία με τη νοτιοανατολική πόλη της Λάρνακας και ο αυτοκινητόδρομος Α3 λειτουργεί ως μετάβαση από τη Λάρνακα στην Αγία Νάπα. Ο αυτοκινητόδρομος Α9 συνδέει τη Λευκωσία με το Τρόοδος.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες ταξί στη Λευκωσία. Τα κόμιστρα των ταξί καθορίζονται από το Νόμο και οι οδηγοί ταξί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ταξίμετρο.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη εξυπηρετούνται από ένα δίκτυο λεωφορείων που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η κατασκευή τραμ προς τα τέλη του 2012. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και την Κυπριακή Κυβέρνηση. Αναμένεται ότι το νέο σύστημα του τραμ θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ορισμένες πολυσύχναστες λεωφόρους.

Αξιοθέατα

Ενετικά τείχη. Έχουν Σχεδιαστεί από τον Τζούλιο Σαβορνιάνο και θεωρούνται πρότυπο αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Έχουν έντεκα προμαχώνες με σχήμα καρδιάς και έτσι ήταν εύκολος ο έλεγχος από τους υπερασπιστές της πόλης. Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις και που ονομάστηκε Πύλη Τζουλιάνα προς τιμήν, του αρχιτέκτονα. Νέο δημαρχείο. Υπάρχει το παλαιό και το νέο δημαρχείο όπου στεγάζεται ο δήμαρχος της πόλης. Στάδιο ΓΣΠ. Υπάρχει το παλιό και το νέο στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια. Αρχαιολογικό Μουσείο. Στεγάζει μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία της Κυπριακής ιστορίας. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου. Στεγάζεται σε ένα κτήριο του 15ου αι. γοτθικό με μεταγενέστερες προσθήκες, το οποίο υπήρξε αρχικά μοναστήρι και στην συνέχεια το αρχιεπισκοπικό μέγαρο της Κύπρου. Στις συλλογές τους μπορείτε να δείτε έργα υφαντικής, αγγειοπλαστικής, κεντητικής, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, καλαθοπλεκτικής, δερματοτεχνίας, λαϊκής ζωγραφικής, φορεσιές, δαντέλες, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία υφαντικής κ.ά Αξιοπρόσεκτη είναι η τοιχογραφία του Ευαγγελισμού του 16ου αι., η θύρα του Αγίου Μάμαντος από το Δάλι η οποία συνέδεεται με τον Γιώργο Σεφέρη, τοιχογραφίες του Κουταλιανού και του Αθανάσιου Διάκου από το Γέρι, πίνακες του Κάσιαλου και του Κισσονέργη,το δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Περισσότερα http://www.cypriotstudies.org/Mouseio.html


Τουρισμός

Πηγές

«Νέος δήμαρχος της πρωτεύουσας ο Κ.Γιωρκάτζης». Εφημερίδα Φιλελεύθερος. 19 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2011.
Πληθυσμός κατά Φύλο, Ηλικία, Επαρχία, Δήμο/Κοινότητα και Ενορία Απογραφή πληθυσμού 2011, Στατιστική Υπηρεσία Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου, 1 Οκτωβρίου 2011, ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2012
[1]
"[2]", Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2010.
"Xpatulator.com", Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010.
"Addresses." Cyprus Airways. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2009.

Πρότυπο:Βικιλεξικό Πρότυπο:Commonscat

links to take info from: http://www.nicosia.org.cy/el-GR/discover/sights/ http://www.nicosia.org.cy/el-GR/discover/sights/48110/ http://www.taxidologio.gr/nicosia.html https://www.ucy.ac.cy/livinginnicosia/el/the-city-of-nicosia


Χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό